2015. január 27., kedd

De aztán kezdődött az Afrika Kupa

Felkelsz kedden reggel, és nincs internet. Nem az első eset, így hát ellenőrzöd, van-e áram, újyranidítod a routert, kicsit bosszankodsz, és mész dolgozni. Aztán mondja a rádió, hogy tüntetnek a városban, hogy bizonyos utakat ne használj, és hogy tulajdonképpen jobb lenne, ha maradnál a bázison, amíg eltérő utasítás nem érkezik. Nyolc hónapja érkeztél, és most másodszor használod a rádiót, végülis majdnem izgi, csak kicsit aggódsz a zűrös városrészben dolgozó barátaidért.
Aztán később kiderül, hogy az internetet és az sms szolgáltatást a kormány kapcsoltatta le (hatályos törvény alapján), és ugyan terjednek a pletykák, hogy miért, senki nem tudja biztosan. Egyértelműnek tűnik, hogy köze van a tüntetésekhez, azoknak meg az új választási törvényhez, amelynek új változatával az ellenzék és az fiatal értelmiség finoman szólva nincs kibékülve.
Sosem éltél olyan országban, ahol a kormány tényleg lekapcsolja az internetet, és azt hitted, ilyen csak Észak-Koreában van. Először úgy gondoltad, nem nagy ügy, amíg a mukád el tudod végezni (és valahogy a cégnél lett internet, műholdról, vagy valami ilyesmi), de aztán nagyon hamar úgy érzed, el vagy vágva a külvilágtól, ha nem tudod reggel csekkolni a fészbuk és whatsapp üzeneteidet. És nem tudod, hosszú napokig.
Emailt írsz a családnak, hogy nincs internet és hogy ne izguljanak, és reméled, nem kérdezik meg, miért. Egyébként nem kérdezik meg, szerencsére úgy gondolják, Afrikában te ljesen normális, ha nincs internet, és nemtartják aggasztónak, hogy eddig volt, most meg nincs.
Most először tényleg hallgatod amit a rádió mond. Kicsit jobban aggódsz a zűrös városrészben dolgozó barátaidért, de azért idegesít, hogy a menza tömve van, mert akik máskor hazamennek ebédre, most nem tudnak, és mind ott tornyosulnak.
Útban az iroda felé beakadsz egy forgalmi dugóba, és bosszankodsz, hogy na tényleg, mi a rossebbért kell 15-tel haladni?! Látod, hogy a sor elején lassog valaki, és utálod az egészet és takarodjon már onnan, aztán meglátod, hogy kivételesen nem valami markoló vagy dömper, hanem egy szép nagy fehér tank. Minden reggel nevetsz a szenegáliak nagyon komolyan vett teljes harckészültséges felszerelésén, de igazából inkább ijesztőek, mint viccesek.
Minden nap ellenőrzöd a nemzetközi és magyar hírportálokat. Nem azért, mert tőlük várod, hogy bármi újat megtudj, hanem azért, mert tudni akarod, mindebből mi és hogyan jut el Európába, Magyarországra. Tudni akarod, mennyi időd van még, mielőtt sajtóközleményt kell kiadnod, hogy megnyugtasd az aggódókat.

Eltelik a hét, és semmi nem történik. Legalábbis veled. A hírekben változó számú halottakról és sérültekről beszélnek, de hozzád csak a hírek jutottak el, semmit nem tapasztaltál a saját bőrödön. Úgy gondolod, elég jól kezelted az egészet, miközben azt mondogatod magadnak, hogy hát nem is nagyon volt mit kezelni, és majdnem el is hiszed. Amíg haza nem érsz pénteken, és nem érzel valami súlyos, ködös fáradtságot, szellemi és érzelmi kimerültséget. Akkor kénytelen vagy elfogadni, hogy bármi is volt ez „az egész”, bizony csak hatással volt rád a maga sunyi, alulbecsült, de ettől még nem elhanyagolható módján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése