2014. szeptember 6., szombat

Az eboláról


Igen, Kongóban is van ebola. Ez nem az a változat, mint Nyugat-Afrikában, vagyis független attól a járványtól. Akkor is lett volna, ha ott nincs. És sajnos ez itt többé-kevésbé rutin, három-négy évente van egy járvány. Ami azt is jelenti, hogy tudják, mit kell csinálni: elkülöníteni, terjedést megelőzni. És pont ezt is csinálják most, az Équateur tartományban, melyről azt is tudni kell, hogy kb olyan messze van ide, mint Magyarország Luxemburgtól, csak a közlekedés sokkal rosszabb. Mármint nem nagyon vannak utak.
Azt kell még tudni az eboláról, hogy nem terjed levegőben. Fertőzött húsból és betegekkel való közvetlen érintkezéssel lehet elkapni. Úgyhogy továbbra sem eszem denevért, és nem cserélgetek testnedveket.

Tudom, hogy ez komoly dolog, és nem próbálom elviccelni. Csak elpánikolni sem szeretném, és tudom, hogy onnan messziről csak az látszik, hogy Afrikában ezrek halnak meg ebolában. És ez mind igaz, csak Afrika hatalmas, és az ezrek a másik oldalán halnak meg. Hozzátehetném a statisztikákat, hogy évente sokkal többen halnak meg maláriában, tífuszban és egyéb trópusi betegségekben, de ettől egyrészt a dolog nem lesz kevésbé szörnyű, másrészt meg akkor elkezdtek nekem aggódni malária (szedek gyógyszert) és tífusz (be vagyok oltva) miatt is.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése