2015. július 19., vasárnap

Félsz _otthagyni_ egy háborús övezetet?

Hangzott el a kérdés, melyre első válaszom az volt, hogy ez nem háborús övezet. Magyarra valószínűleg legszebben válságövezetként fordul, de ahogy már említettem, kijelentéseim helyessége és diplomatikussága viszonylagos. Minden, amit írok, magánvélemény, és nem próbálok úgy tenni, mintha alapos kutatások után és részletes tudással felrvértezve osztanám az észt és a vitathatatlan Nagy Igazságokat.
És ugyan magamtól nem a „fél” igét választottam volna, azért van valami igazság az egyébként manipulatív módon feltett kérdésben. Kicsit tartok attól, amikor majd el kell innen menni, igen.
Részben nyilván a már sokat emlegetett elválás, magam mögött hagyás, újrakezdés miatt – ezt ragoztam már eleget, és ez nem is feltétlenül helyszínfüggő, eljönni mindenhonnan kicsit hasonló, ahogy újrakezdeni is mindenhol az.
Ettől még az RRX (Repatriation and Reintegration of eXpats, expatok hazaköltözését és (újra) beilleszkedését segítő program, sajnos egyelőre csak elméleti síkon) bonyolult dolog. Vagyis hát gondolom, hogy az, még sosem kellett részt venne benne. De azt tudom, hogy a gondolat ijesztő, és azt is, hogy miért.
Eltekintve az egyértelmű érzelmi macerától, attól, hogy mindenféle kapcsolatok újraértelmezése, teljes felszámolása vagy egyszerű figyelmen kívül hagyása elkerülhetetlen, visszaköltözni a másik (való) világba nyugtalanító, mert... mert nyár van és semmi baj.
Tudom, hogy felszínesnek és gyermetegnek tűnik az időjárásra fogni bármit is, de ki lehet próbálni: tessék olyan helyen lakni, ahol egész évben 24 fok van, és utána azt mondani, hogy nem tetszett. Igen, 24 akkor is, amikor nálatok mindenkinek mindene lefagy, és 24 akkor is, amikor a fületeken folyik ki megolvadva az agyatok :D. Nem csoda, hogy mindenki azt gondolja, hogy de hát én állandóan nyaralok. A változatlan időjárásnak tulajdonképpen logikus következménye, hogy gyakorlatilag állandó időzavarban élünk.
Meg burokban is. Ugyanis ídőjárás így vagy úgy, ez az élet nagyon könnyű ám! Annyi mindenben korlátozva vagyunk, hogy sok minden sokkal egyszerűbb ettől. Igazából csak dolgozni kell járni. Nem kell házimunkát végezni, ha nem akarsz, főzni se kell sose, nem kell olyasmikkel foglalkozni, mint autómosás, tankolás, minden konyhakész. Vagy nagyon könnyen konyhakésszé alakítható, ha kell. Az olyan felnőtt mizériák, mint hűtővásárlás vagy online lakásiztosítás, nem nagyon érnek el idáig. Még ha van is, akinek van igazi felnőtt élete valahol, nincs ott, hogy rendezze. Ha hozzák a hűtőt, valaki más lesz ott, ha műszakira kell vinni a kocsit, azt is valaki más fogja csinálni.
Felnőtt mizériák híján marad a szabadidő. Már ha van. Ha nem akarod, hogy legyen, akkor dolgozhatsz heti 7 napot, nincs abban semmi szokatlan. Csomó mindenkit ismerek (vagy legalábbis tudok a létezésükről), akik imádják, amit csinálnak, én meg persze csodálom őket, de hát az köztudott, hogy nekem mindig is gyengéim voltak azok, akik otthonosan mozognak valami olyan területen, ahol én teljesen elveszett lennék. Vagyok.
Szóval van az a lehetőség, hogy jó sokat dolgozol, és akkor teljesen figyelmen kívül hagyhatod a társasági élet amúgy sem túl szigorú elvárásait. Aszongyahogy: dolgozol, rendelsz kaját (ebben is könnyű dolgod van, rendelhetsz az indiaitól, a libanonitól, vagy marad a pizza), alszol. Felkelsz, eszel, kávézol (megiszod a sort :)), sokat nem rugózol azon, hogy mit vegyél fel, mert eleve nem sokból válogathatsz, aztán mész dolgozni. Ezt ismétled a következő R&R-ig. A társas érintkezés legtöbb formáját a munkád által megkövetelt abszolút minimumra korlátozhatod, és csak annyi következménye lesz, hogy munkaholistának fognak tartani, és aztán békén hagynak.
De mondjuk válasszuk azt a lehetőséget, hogy van szabadidőd. Dönthetsz úgy, hogy a szabadidőd csak a tiéd, és nem akarsz társasági életet élni. Olvashatsz, tornázhatsz, hallgathatsz zenét egész hétvégén, anélkül, hogy bárkihez is szólnál. Senki nem fogja észrevenni. És ha mégis, csak elkönyvelik majd, hogy neked ez a difid. (Mindenkinek van valami difije. Ha nincs, akkor nem tudom, mit csinálnak itt. Lehet, az a difijük, hogy normálisak? Ijesztő.)
De jó, legyen az, hogy szeretsz emberek között lenni. Jó hírem van: ez végtelenül könnyű! A választék – meglepő módon – nem túl nagy, de pont ettől olyan könnyű. Ugyanazokba az emberekbe ütközöl nap mint nap, és gyorsan felméred őket, ők meg téged. Ha valaki nem rokonszenves, nem kell úgy tenned, mintha az lenne, mások itt a szabályok. Ha eldöntötted, kik azok, akik viszont igenis kellemes társaság, na akkor váratlan fordulatként velük töltöd az időded. Nagyon hamar kialakul az a csoport, akit a „a szokásos banda” megnevezéseel illetsz, de igazábül azt is mondhatnád, védőháló. Hamarosan nem lesz olyan terem, bár, buli, ahova belépve ne találnád meg rögtön a tieidet. Ebben a szokásos bandában az a megnyugtató, hogy megvan benne a helyed. Lehet, hogy eleinte nem kedveled a szereped, mint ahogy én próbáltam hárítani a nevelőszülői feladatokat egy darabig, de aztán rájössz, hogy ez tulajdonképpen nagyon jó. Hogy ugyan a környezet nagyon egyedi és megvannak a maga korlátai, azokon belül tudod, ki vagy.

Dióhéjban ez lenne a hamarosan hazatérő expat elviselhetetlenül könnyű léte. Hamarosan hazatérő, mert valójában mind azok vagyunk. Átmeneti expatok.

És ezért (lenne) fontos az RRX program (ha létezne). Miért?

Mert, röviden összefoglalva, a hazatérés azt (is) jelenti, hogy szegény expatot bedobjuk a mély vízbe, ahol adót kell fiztenie (és kitalálnia, azt mégis hogy kell), saját lakást kell találnia és azt fenntartani, vagy autót venni vagy hozzászokni újra a tömegközlekedéshez, megküzdeni azzal, hogy háromnál több étteremből választhat, hogy vannak boltok ahol vásárolhat, van konyhája, működő gépekkel, 30-nál is több tévécsatornája és rengeteg szórakozási lehetőség, mozgástér. Ahol a pékség előtt parkoló autók rendszámából nem derül ki, kik vannak bent, ahol minden bár vagy buli egy egész rakás ismeretlen arcot is jelent, ahol „a templomma szemben lakom” kijelentésre nem a megszokott „Ja, az argentin ház mellett!” válasz érkezik (hanem furcsa tekintetek, „miért nem a címet mondod?”), és ahol újra meg kell tanulnia választani. Nemcsak vécépapírt, embereket is. Ahol minden új embert és minden új helyzetet értelmeznie kell, mert a lehetőségek száma végtelen.
Nem csoda, hogy szegény mesebeli expatunk hamarosan úgy érzi, saját magát kell megtalálnia, és helyét ebben az új valóságban. És ez nyomasztó, mert mindezt úgy kell tennie, hogy közben minden támpontja elmozdult. Nemcsak azon mereng, ki ő, hanem azon is, hol, miért, hogyan.

Ezért aztán szépen kérlek benneteket, Kedveskéjim, legyetek türelemme, ha hazatért expatba botlotok. Jó emberek, csak időre van szükségük.


Mert az expat ilyen helyen is lakhat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése